När du åker utomlands för att träna behöver du normalt andra träningskläder än de du har just nu när du tränar. Anledningen till det är helt enkelt att klimatet antagligen är annorlunda dit du ska åka. Om det är kallare dit du ska är det ett bra tips att klä sig i fler lager, enligt den så kallade lager på lager-principen eller flerskiktsprincipen. Varje lager får gärna ha en speciell egenskap, t.ex. att vara värmande, vindtätt, vattentätt, fuktavstötande och liknande. Skiktet närmast kroppen bör vara fuktavstötande, detta eftersom fukt från huden gör så att du blir kall och kyler ner dig, genom att materialet leder bort fukten är det lättare att hålla sig varm. Fuktavstötande träningskläder brukar till stor del bestå av polyester.

Åker du till varmare breddgrader är principen den motsatta, här gäller det istället att klä av sig, eller klä sig i tunnare kläder, för att inte bli för varm. Samtidigt gäller det att tänka på att skydda sig mot solen. En keps är bra för att skydda huvudet, gärna med nackskydd för att även skydda nacken mot starkt solljus. En buff är ett bra träningsplagg som fungerar både i värme och kyla, när det är varmt ger den solskydd och när det är kallt kan den hjälpa dig att hålla värmen. Även färgen på träningskläderna är en faktor att tänka på, svarta kläder drar till sig värme medan vita kläder stöter ifrån sig värme och kan hjälpa dig att hålla dig sval lite längre.

Åker du på en organiserad träningsresa till varmare breddgrader så kan du få bra tips och råd från instruktörerna på hur du ska klä dig rätt. Inför en träningsresa kan du båda köpa dina kläder innan eller köpa dem på plats om du behöver komplettera. Precis som vid träning i kallt klimat vill du vid träning i värmen ha kläder med fuktavstötande egenskaper. Springer du t.ex. med en t-shirt i bomull kommer du annars bli genomblöt, vilket inte är speciellt trevligt.