Har du svårt att få tid till att komma iväg till gymmet? Vill du slippa betala en medlemsavgift som i praktiken mest blir ett stödmedlemskap? Då kanske ett hemmagym är en lösningen för dig, så att träningen blir av utan att du ska behöva bege dit till ett gym. Med ett hemmagym kan du träna minst lika hårt och tungt på gymmet, bara du väljer rätt träningsredskap.

 

Vad ska man då tänka på när man skapar ett hemmagym?

Det beror lite på hur seriös “satsning” du vill göra, och vilken erfarenhet du har utav styrketräning. Alla träningsredskap vi skriver om här finns att hitta på https://traningsprodukter.se/produkt-kategori/traningsredskap/.

 

Man kommer ganska långt med bara ett enkelt hantelset och en träningsbänk, med hantlar kan du träna i princip hela kroppen, och de tar betydligt mindre plats än vad en skivstång gör. Med två hantlar kan du träna bänkpress, du kan använda dem som tyngder när du gör knäböj, det finns marklyftsövningar där du kan använda dig av hantlar istället. Du kan alltså i princip träna hela kroppen med bara ett par hantlar.

Skivstång med fria vikter

Vill du dock träna lite tyngre ska du även komplettera med en skivstång, det blir då enklare att göra tunga basövningar – som ju är grunden till att bygga styrka och muskler när du tränar.

Har du tänkt att köra bänkpress hemma med skivstång blir skivstångsställning nästan ett måste, annars blir det väldigt svårt att maxa och träna riktigt tungt.

En så kallad power cage kan vara bra om du även har tänkt att köra knäböj hemma, då kan stången vila på ett par krokar. Power cagen kan isåfall ersätta skivstångsställningen då skivstången kan vila på krokarna där. Power cagen har även säkerhetsstopp som ser till att du kan träna riktigt tungt utan att behöva någon som står bredvid och passar.

Var ska jag ha mitt hemmagym?

Ett hemmagym passar bäst i ett eget rum så att man slipper störa – och bli störd – av andra. Har du en källare eller ett garage att tillgå så är det riktigt bra platser för att placera sin träningsutrustning i och bygga upp ett eget litet gym.

Har du bara tänkt ha några enklare redskap som kanske hopprep, elastiska gummiband eller balansplatta så behöver du självklart inte lika mycket utrymme som om du ska ha en komplett träningsmodul.