Med cirka 120 000 licensierade spelare är innebandy den näst största lagidrotten, och största inomhusidrotten, i Sverige. Lägg därtill alla som spelar på korpnivå, med kompisarna eller med arbetskollegorna, så rör det sig om ytterligare några hundratusen som regelbundet utövar sporten.

Att spela innebandy kan kännas som en mycket enkel sak genom att bara ta på sig några träningskläder, skor och greppa en bra innebandyklubba. Svårare än så behöver det egentligen inte heller vara, men om du som spelare vill ge dig själv lite bättre möjligheter att både spela på ett bra sätt, men kanske också undvika skador, finns det lite mer att tänka på när det gäller utrustningen.

Utrustning för utespelarna

Den som tänker på innebandyutrustning tänker nog först och främst på det som utespelarna använder. Som utespelare behöver du träningskläder, inneskor och en bra innebandyklubba.

Träningskläderna bör vara i ett funktionsmaterial som andas bra, för att det dels ska vara så behagligt som möjligt att spela, men också för att du ska orka prestera bra lite längre. Skorna du använder bör vara anpassade för den typ av spel med mycket start och stopp samt snabba vändningar. Då kommer du hänga med mycket bättre i alla snabba spelvändningar som sker och du sliter dessutom inte lika mycket på vrister och fötter som du skulle göra med en sko av sämre kvalitet. 

När det gäller klubban måste du hitta en modell som passar just för dig. Givetvis måste bladet vara skålat och böjt åt rätt håll och skaftet ska vara lagom långt. Det gäller dessutom att hitta vilken hårdhet i skaftet som passar bäst. Även materialet i skaftet kommer göra skillnad på spelet. En dyr klubba, med ett skaft enbart gjort av kolfiber, är anpassat för de spelare som ligger på en lite högre nivå. Är du inte lika van att spela bör du välja en klubba som består av en mix mellan kol- och glasfiber.

Slutligen finns det är produkt till för utespelare, men som många inte tänker på. Det är innebandyglasögon. De ger ett bra skydd mot bollen, armbågar och höga klubbor och för ungdomsspelare är det obligatoriskt att bära glasögon i allt matchspel. Även vissa vuxna spela med innebandyglasögon, men i de flesta fall prioriteras dessa bort när spelarna kommer upp i en viss ålder.

Utrustning för målvakterna

Innebandymålvakten har en hel del olika typer av utrustning att använda sig av, för att få så bra skydd som möjligt. På huvudet ska du bära en hjälm som är godkänd för matchspel. Då vet du att den ger ett säkert skydd och att den är hållbar. Det är viktigt att vikten på hjälmen känns bekväm, att inte synfältet blir för dåligt och att den är lagom stor.

Sedan bär målvakten specifika målvaktskläder – målvaktströja och målvaktsbyxor. Tröjor för ungdomsspelare är i de flesta fall vadderade för att ge ett grundläggande skydd på mage och bröst. Vissa kan även vara vadderade vid axelpartiet och armbågarna. Tröjor för seniormålvakter är sällan vadderade. Då behöver du oftast köpa till en skyddströja eller väst att bära under målvaktströjan. Sådana tröjor finns alltså med både lång och kort ärm och ger ett mycket bra skydd. Har du enbart en skyddsväst och vill ha bra skydd för armbågarna finns det bra och bekväma armbågsskydd att använda sig av. 

Målvaktsbyxorna har en bra stoppning på hela framsidan, för att skydda mot både slag och skott. Dock bör du som målvakt komplettera med bra knäskydd, för att inte knäna ska slitas ut. Det är också att rekommendera att köpa till ett suspensoar eller skyddsshorts. Förutom att skyddsshortsen har en kopp som agerar suspensoar har de ofta bra skydd för höfterna.

Slutligen bör målvakten även ha passande handskar och skor. Handskarna ska ge ett bra skydd mot skott, men också göra så att bollen blir enklare att greppa. Skorna bör vara anpassade målvaktsskor. De ger bra grepp vid förflyttningar av hela kroppen, men fastnar heller inte i golvet vid ben- och fotparader. Det är dessutom tillverkade för att inte slitas så fort på ovansidan i och med att målvakten sitter på sina knän.

Att ha råd med innebandyutrustning

Att investera i rätt innebandyutrustning kan göra stor skillnad för din prestation på planen. Men vi förstår att kostnaden för kvalitativa träningskläder och utrustning ibland kan vara hög. Om du är angelägen om att få rätt utrustning men inte har tillräckligt med pengar just nu, kan ett lån vara ett alternativ att överväga.

Det finns flera olika typer av lån tillgängliga som kan hjälpa dig att finansiera ditt köp. Men kom ihåg, att låna pengar innebär att de måste betalas tillbaka. Det gäller att man är säker på att man klarar av det.